21/08/26

Meilė Tėvynei prasideda nuo gimtojo kiemo (II dalis)

Panoterių apylinkėse

Panoterių krašto bendruomenė kviečia išsamiai susipažinti su Panoterių miestelio istorija, pasirinkti pažintinį maršrutą po dvarvietes, pasukti dramaturgo Petro Vaičiūno atminimo keliais ir t. t.

Pačiame miestelyje yra nemažai turistus dominančių objektų. Vienas jų – buvusio dvaro teritorija, esanti 300 m į šiaurės vakarus Siesikų kryptimi. Lietuvos archyvuose dvaras paminėtas 1597 m. Paskutinis rūmų valdytojas buvo Antanas Domeika, paprastas, gero būdo žmogus, domėjęsis medicina ir gydęs žmones. Ūkinius reikalus tvarkiusi jo žmona dažnai bylinėdavosi su kaimynais, išdrįsusiais uogauti ar grybauti dvarui priklausančiuose miškuose, negailestingai elgdavosi su samdiniais, dirbančiuosius laukuose ji prižiūrėdavo ne viena, bet pasirodydavo su pulku šunų.

 

Savo istoriją mena Panoterių miestelio aikštė, kurioje nuo 2018-ųjų plevėsuoja miestelio ir valstybės vėliavos, pakeliamos kiekvienais metais rugsėjo mėnesį. Iki I-ojo pasaulinio karo aikštėje šurmuliuodavo turgūs, laisvas vietas užpildydavo prekeivių ir tikinčiųjų vežimai, karietos. Pokario laikotarpiu, prasidėjus kovoms už Lietuvos laisvę, aikštė matė nužudytųjų kūnus, girdėjo vietos gyventojų aimanas. Apie tai turistams papasakos ekskursijos vadovas.Šiandieniam Panoterių miesteliui didingumo suteikia Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčios ansamblis – koplyčia, kurioje meldžiamasi šaltuoju metų sezonu, klebonija, 1994 m. statybos nauji maldos namai ir šventorius. 

Panoteriečiai gali pagrįstai didžiuotis – tai buvo pirmoji bažnyčia, pastatyta atkūrus Lietuvos nepriklausomybę. Einantys šiuo maršrutu stabtelės ties Panoterių valsčiaus- apylinkės pastatu, išgirs įdomią jo istoriją.

 
 
 
 
Apie švietimo reikalus miestelyje byloja dvi buvusios mokyklos. Viena jų – dviejų aukštų 1935 m. pastatytas medinis pastatas, prieš kelerius metus patyręs gaisrą ir netekęs viršutinės savo dalies. Antroji – mūrinė mokykla (taip pat buvusi), kuriai 1990-aisiais suteiktas kraštiečio Petro Vaičiūno vardas.
 
Pasirinkusiems maršrutą „Panoterių krašto dvarviečių istorijų keliais“ patariama vykti dviračiais arba automobiliais, nes kelias siekia apie 17 kilometrų. Turistai, apžvalgą pradėję Panoterių dvaro vietoje, aplankys Taukadažių, Milagainių, Markutiškių dvarvietes, pasigrožės iki šių dienų išlikusiais turtingais parkais, alėjomis, dvarų laikmetį menančiais svirnais, tarnų namais, tvartais, malūnais, arklidėmis. Išskirtinio dėmesio vertas Markutiškių parkas, kuriame auga per 50 rūšių įvairių augalų, tyvuliuoja keli tvenkiniai, gyvena dešimtys rūšių paukščių, kraštovaizdį puošia du piliakalniai. Šią Markutiškių dvaro vietą yra pamėgę turistai iš įvairių Lietuvos kampelių.
 
Straipsnio autorė I. Būtėnaitė.
 
 
 
Pasidalinti: